Startseedningen på Roslagsloppet

För den som undrar hur det hela gick till:

Informationen fanns först tillgänglig i samband med PM.

Vid uthämtning av nummerlappen fick man också möjlighet att fästa en extra lapp, med en siffra på, på baksidan. Siffran motsvarade det startled man seedat sig till under Vasaloppsveckan 2016 (alla lopp) eller andra seedningsgrundande tävlingar under säsongen 2016/2017.

För åkare med äldre resultat, nedgraderades resultaten med ett led/år – precis som i Vasaloppet. Detta är också ett bra sätt att främja för ett levande föreningsliv och aktiva skidåkare.

Åkare helt utan resultat fick själva och med hjälp av tävlingsledningen, göra en ”subjektiv bedömning” av förmågan.

Det skedde ingen kontroll av resultat, utan allt skedde i hopp om sportsligt uppträdande.

Ingen skidutläggning var tillåten.

img_0507

30 minuter innan start öppnades startfållan på kommando från funktionär. Först fick alla med siffra 0 och 1 lägga ut sina skidor. När de var klara, fick sedan tvåorna lägga ut sina. Därefter treorna – och så vidare..

Det smått fantastiska inträffade att det var flera platser lediga längst fram i led1. Trots att vi då tillät andra åkare att stå där, så var det ingen som ville ha platsen, utan alla stod kvar på sina ”rätta” positioner.

Hela proceduren var över på cirka åtta minuter.

Ett antal åkare, som inte läst eller förstått PM, kom för sent till skidutläggningen. Det löste vi på så vis att om åkaren hade siffra fyra (4), så fick alla med siffra fem (5) och högre börja backa – tills utrymme fanns. Inga sura miner, utan alla hjälptes åt och var fullt införstådda med situationen.

Till nästa år så kommer vi dock ha ett litet mellanrum (en skidlängd) mellan startgrupperna – just för att eftersläntrare enkelt ska kunna lägga ut skidorna, utan att hela startfältet måste backa.

Starten gick också väldigt smidigt, utan incidenter. Eftersom alla redan från början hade rätt position, så behövdes inga yviga och riskabla omkörningar. Det hela kändes enkelt och rättvist. Varken i realtid eller efteråt har jag hört ett enda klagomål rörande proceduren. Tvärt om. En annan effekt av nummerlappsmärkningen var ju att man, både som tävlande och åskådare, kunde se vilken nivå åkarna hade sedan tidigare.

Problematiken uppstår pga. e åkare som uppenbarligen inte klarar av (eller inte vill, eller försöker sno åt sig en fördel) att själva avgöra ungefär var i startfälten de bör stå, när startskottet ljuder över gärdena. Det handlar om att vi måste FÅ BORT hysterin med att lägga ut skidor. Vi åker skidor, för att vi tycker det är kul att åka skidor. De allra flesta av oss tycker inte det är varken roligt eller logiskt att stå och frysa i tre timmar, bara för man lagt ut eller ska lägga ut skidorna.

Detta kanske inte är den slutliga lösningen. Men en bra bit på väg i alla fall?

Roslagsloppet – tävlingen för dig som hellre sover än fryser!

img_0469-1img_0470img_0509

2 reaktioner på ”Startseedningen på Roslagsloppet

  1. Anonym

    Tack David, för blogginlägget som jag krävde. Vilken king start. Tänk om loppen hemma i Dalarna kan kopiera detta upplägg. Här läggs skidorna ut 3 h i förväg.

    Gilla

Lämna en kommentar