VO2Max (Roslagsloppet)

Haft några mycket intressanta diskussioner under kvällen.

Bland annat med Daniel Nordebo (skidtränare i GBG). Smoothebo. Tänk när man instiftade det smeknamnet för många år sen. Då stod han på en stol, iklädd indianskrud och halsade en flaska Absolut Päron – som vore det vatten. Det var på Svenska Skidspelen, låt säga 2010.

Ingen åkare jag känner, har väl så många gånger lagt av, kommit tillbaka, för att så lägga av och komma tillbaka ännu en gång. Så kanske det blir, när man gillar funk och puder. Han blev iaf 31:a på Vasaoppet 2015. Notorisk Nordebo.

19834_493863290703_7915922_n (1).jpg
Nordebo, från Älsbyn

 

19834_493862940703_5593212_n (1).jpg

Fantomen, Nordebo, Jonas Henningsson, jag – Grönklitt

19834_493863360703_3272443_n.jpg
Jonas och ”Nordegrill”

Smoothebo och jag har lite samma världsbild. Gammeldags kan man tycka. Old school.

Stakning ger en ungefärlig belastning av syreupptagningsförmågan om 85%, jämfört med löpning. Springer man med stavar borde man rimligen kunna komma upp en del jämfört med enbart löpning. Elghufs eller diagonalskidåkning på skidor, borde därmed vara den optimala träningsformen för syreupptag (i folkmun; kondition) – eftersom en större mängd muskelgrupper måste syresättas samtidigt.

Kroppen är ju inte dummare än så. Den lär sig, det den behöver lära sig. Andas mycket. Och ofta. Till exempel.

Det intressanta är alltså att man kan komma upp på exakt samma nivå pulsmässigt, trots att belastningen på syreupptaget varierar kraftigt.

Mikael Mattsson, pulsprofessorn, sa till mig en gång, att skräcken pulsmässigt – det är att köra spinning, med andra i hög musik.

Detta såklart eftersom att det blir ett stress-/adrenalinpåslag av att träna bland andra och musiken. Dessutom är det relativt små/få muskelgrupper som jobbar när du cyklar. Trots detta så gör ovan nämna faktorer att du kommer uppnå en mycket hög puls oavsett.

Vad händer då, om du under flera år tränar enbart stakning (på 85% av max syreupptag), isället för helkroppsarbete? Vad händer, om du under flera år tränar regelbundet med musik? Vad händer om du regelbundet under flera år tränar med andra?

Jag tror ju att du vid slutpunkten når en betydligt mycket lägre nivå – än det du hade kunnat nå. Men vad gör det – när alla andra gör likadant? #masspsykosen

-Det är inte elitidrott, sa Smoothebo. Jag kunde bara hålla med…

Anmälan  till Roslagsloppet är nu öppen och inbjudan finns publicerad på hemsidan!

”Inga pengar i världen hjälper inga mutor ingen bön
Det är som om dom vore blinda det är som om dom inte hör
Det är som om dom brys sig om vad dom tar och va dom ger
Det är som om dom har spelat spel
Dom kommer från fabriken
Dom kommer från fabriken
Och från himlen trillar spik ner”

Lämna en kommentar