Bra månad

Kära hjärtaness vilken vecka. Också denna.

Klockan var ställd för träning i onsdags morse. Var trött – sov vidare. Grundtanken var långpass på rullskidor (2h).

Klockan var ställd för träning torsdag morgon. Var trött – sov vidare. Grundtanken var löpintervaller.

Anledningen till morgonträning var för att jag jobbat i Stockholm hela veckan och då kan man lika gärna åka in efter köerna och jobba längre på kvällen.

Morgonträning brukar sällan fungera för mig. Ofta är jag öm och stel i kroppen. Förr var det ännu värre, med bortdomnade fingrar och fötter – men det har blivit lite bättre sen jag fått hjälp med de värsta sömnapné-besvären. Men det huvudsakliga problemet denna vecka har varit överskottet. Det har varit underskott så det bara sjungit om det. 

Således ingen idé att träna.

Fredagen började med måleri i Norrtälje, sedan provmålning av kulörer i Vasastan. Därefter starkölslunch med kunden och snickaren. Mot eftermiddagen gjorde jag en insats på Skidsport Bromma. Vasaloppsdagar.

Inget enormt tryck i butiken denna dag, så jag kunde smita hem vid 19. Träna då var bara att glömma.

Försökte inte ens ställa klockan för träning lördag morgon. Sov så länge jag kunde och åkte sedan med tunnelbana från Södermalm till Bromma. Vid Alvik satt jag i dvala, stirrandes i telefonen. Följden blev att jag, ensam, blev inlåst på sidospåret.

Den lilla detaljen ”Avstigning för samtliga” passerade obemärkt förbi. Det löste sig ganska smidigt (när tåget åkte tillbaka) och jag var väl en kvart försenad när jag anlände till kassan på Skidsport:

img_9299

Leverantörerna skötte jobbet på golvet, så vi dödliga behövde mest bara ta betalt. Mycket bättre tryck under lördagen. Tydligt så finns det fortfarande folk som ännu inte köpt längdskidor. Själv stödköpte jag Red Creek’s glidvallor. Provade dem aldrig ifjol, så det ska bli spännande till vintern:

img_9305

Senare över kvällen blev det punköl (3.5) med ”Stålmannen”. På skivspelaren snurrade Hellström, Thåström och Eldkvarn. Perfekt.

Sov som ett slakt inatt. Vaknade vid 09.20 (10.20). Då hade jag sovit i runda slängar elva timmar. Saker och ting drog ut på tiden, men vid 11.30 stack jag iväg för två timmar löpning – utgångspunkt Lida Friluftsgård. Det var första gången jag varit där, faktiskt. Det blev en blandning av löpning med stavar, elghufs och stavgång. Snittpulsen landade på 67% – så det var SPOT ON. Ni som hängt med på bloggen, vet ju att 67% är mitt favorittempo gällande A1.

img_9311

Klockan 14.51 smällde jag i mig ett Frisco-mål på Max. Det var då det första jag ätit (förutom folköl och en näve chips) sedan klockan 19.30 igår kväll. Räknar man in bärsen, så blev det i alla fall 15 timmar utan energi (annars dryga 20h). Inte ens kaffe drack jag på förmiddagen. Uppenbarligen så överlever man ändå. Man kan till och med träna.

Därefter tekniklektion 1 av 3 med denna kille. Målet är satt till sub 6h på Vasan. Klart vi fixar det:

img_9312
Från ”dragande” till ”hängande” på en halvtimme. Det bådar gott…

Lite snustempo också för mig.

Veckan:

Måndag: Måleri + rullskidlektion och träningssamtal
Tisdag: Måleri + elghufsintervaller med Norrtälje XC
Onsdag: Måleri
Torsdag: Måleri + CCC1000-träning (1.5h snustempo på rullskidor)
Fredag: Måleri + Skidsport Bromma
Lördag: Skidsport Bromma
Söndag: 2h löpning/stavgång/elghufs + rullskidlektion (snustempo)

Totalt: 5h 30min (2h 30min snustempo)

Månaden som helhet landar (kommer inte träna imorgon) på:

34h 15min (7h snustempo) – tredje mesta (mesta barmarksmånaden)
3 st. rullskidintervall
2 st. elghufsintervall
1 st. löpintervall
1 st. orienteringstävling
1 st. Hovfjällsrace (testlopp rullskidor)

45minuter mer än förra månen, men otroligt mycket mer sliten. Det finns en direkt korrelation – nästan 13 timmar på sju dagar förra veckan (lördag-fredag). Rekordnivå på barmark. I kombination med ”gubbdagis” förra helgen, så blev totalbelastningen enorm. Jag känner av sviterna fortfarande.

Förhoppningsvis så ska det kunna finnas lite mer överskott i veckan som kommer. Skynda långsamt.

Det roliga med att från val till smal-projektet är inne på säsong #2, är att det nu finns data att jämföra med. Oktober 2015:

20h 15min 
(7h snustempo)
7 st. intervallpass
1 st. tävling (orientering)

Snarlika – men 14 timmar mer i år. 69% – så stor är ökningen i träningsmängd. 

Tror ni det räcker till led1 i vinter..?

 

 

 

4 reaktioner på ”Bra månad

  1. Håkan

    Kanske låter konstigt men hur vet man egentligen att man har underskott? Jag tycker det är sjukt svårt, särskilt på morgonen, att veta om jag ligger på minus, är lat, deprimerad eller bara seg. Många gånger vet jag det först när jag har värmt upp, särskilt på morgonen!!! Tror ärligt talat jag mest skulle kolla tv om jag lyssnade för mycket på kroppen. Men det där kanske är en av de saker som skiljer en fd soffpotatis mot någon som har levt med idrotten hela sitt liv?

    Sedan 67% av max, det har man ju bara man kliver ur sängen 🙂

    Gilla

    1. För mig är tumregeln (eller erfarenheten) att jag tränar när jag känner mig sugen att träna. Det är kroppens egna sätt att meddela: Jag har överskott.

      Viljans seger över kroppen, det är bara skitsnack. Något överdrivet, men generellt. Sen ska man såklart skilja på fysisk och psykisk trötthet – detta görs bäst efter en kopp kaffe.

      Naturligtvis kan det vara svårt att känna. Precis kan det ibland vara svårt att avgöra för än man är uppvärmd – då gäller det ha stake nog att gå hem, om det känns dåligt.

      Generellt så tror jag de flesta ligger på för mycket underskott, om man räknar ihop livet i stort och tränar alldeles för mycket.

      Den stora massan idag är också väldigt dåliga och verkar förbättra sig extremt dåligt i förhållande till träningsmängd, jämfört med på 70 & 80-talet.

      Då fanns inte smarta telefoner, internet och Tinder. Man reste mindre och fabriken stängde kl 17.

      Jag tror folk hade betydligt mycket mer överskott.

      Gilla

  2. Mamma

    Intressanta tankar och jag håller med om att det är ”mitt i prick”. Angående sociala medier, resor och fabriken så fick jag ett leende på läpparna när jag läste det, det var som jag själv hade skrivet det! Kanske kan det bero på att det är ”mor och son” som uttalar sig😃

    Ska man prestera och nå de mål som man själv sätter upp så räcker det inte med att räkna tid och kilometer som man har tillsammans med sina stavar och löparskor. Det behövs mer än så…….
    Det behövs en Hälsa och inte ohälsa. Med hälsa i detta sammanhang menas fullständigt fysisk, psykisk och socialt väbefinnande. Ett Holistiskt tänk, alltså ett helhetstänk med fler områden där också själen innefattas för att uppnå resultat och läkning. Det har kommit fram i forskning att vi behöver ha ett helhetstänk för att kunna prestera och samtidigt må bra. Alltså det handlar inte bara om frisk eller sjuk, skadad eller inte skadad, utan också allt där i emellan.

    Så glöm inte att tänka på er själva också i detta samhälle där det går åt mycket tid till att fokusera på att följa andras liv i sociala medier. Självklart ska vi bry oss om andra men också om oss själva.
    Så kanske är det dags att ”stänga fabriken” kl. 17 igen och ta vara på tiden att skapa en god Hälsa 😃

    Jag Ser fram emot att langa dricka i vinter till ett glatt skidgäng med en god Hälsa och ett överskott!

    Lycka till!

    Gilla

Lämna en kommentar