Blodsmak i Bålsta

Klockan 09. var det avresa i morse. Tvingade i mig tre ägg till frukost. Och en kopp kaffe. Efter alla år utan frukost, så har jag jättesvårt att äta något för än efter några vakna timmar. Om det är ett problem, vet jag egentligen inte.

Joel körde:

img_0156

Det gick så pass fort i Audin att vi kunde stanna på macken i Bålsta och köpa en kopp kaffe och lite ”sportdryck” (ej folköl) innan ankomst Granåsen. Starten var planerad till 11.

Fredrik Björck, IK Rex, ringde och hade dock kört vilse – så starten blev aningen förskjuten. Till min stora glädje mötte Pontus Karlsson, Tureberg, upp på parkeringen och ville vara med och leka tävling.

Jag hade med mig tre par skidor. Ett par Rossignol Xium med tejpvalla för uppvämning och nedjogg. Ett par Fisher Carbon Lite som jag gjorde rent fästzonen efter träning och borstade upp + rillade igår kväll, samt ett par Fischer Speedmax, som jag insåg fortfarande hade fabrikens skyddsparaffin som enda behandling. Dessa hade jag också borstat och rillat.

Efter ett varv med resp. par insåg jag att Speedmax-paret gick förjävla tungt med bara skyddsparaffin – så jag valde Carbonlite.

Dessa var nerklossade med vallaväck i fästzonen (+moms). Orkade inte glidvalla på nytt, utan borstade bara upp dem med bronsborste igår och la rill imorse. Start BWLF (som jag alltid använder för att mätta/träna/grunda/rengöra skidor med), var dagsaktuell glider. Red Creek-riller – rak 2 mm + julgran (-1 – -10).

Vi kom överens om att köra så många varv så att vi fick över 15km när vi gick i mål. För mig blev det 19 varv.

Jag tog starten och öppnade helt överjävligt hårt. Som en junior. Första varvet gick på 2.07/km. Blev tvärstum och sen tog det säkert fem varv innan jag ”kom in i det” igen. Pontus passerade mig på tredje varvet och var sen i en division för sig själv.

Man ser ganska tydligt på pulskurvan att det var en tvärstum indian på tredje varvet:

img_0154

Varvtider (inte helt exakta):
1.56 – 1.59 – 2.02 – 2.02 – 2.03
2.06 -2.06 – 2.06 – 2.11 – 2.07
2.06 – 2.09 – 2.10 – 2.05 – 2.11
2.08 – 2.07 – 2.10 – 2.00

Vi hade inte sagt något om det innan – så Pontus, Fredrik och Magnus körde mestadels utanför spåret, där det gled lite lättare. Jag tog det mest som träning och var också så jävla stum att jag knappt kunde hålla balansen – så jag stod i vänsterspåret hela vägen.

Snittpulsen landade på 86%. Maxpuls dryga 90%.

Totalt 15.15 km – 2.38/km i snitt (för er som bryr er om detta).

Det var delvis riktigt stökigt – eftersom spåret var fullt av andra skidentusiaster. Varje spårbyte var ett risktagande pga. mjölksyra.

Jämför man med förra helgen, så var jag otroligt mycket piggare idag. Lite besviken över den hårda öppningen – men ett riktigt, riktigt bra träningspass blev det. På sista varvet hade jag till och med blodsmak i munnen. Det var riktigt länge sen sist.

Resultat:
1. Pontus Karlsson, Turebergs IF – 39.23
2. Från val till smal-projektet 39.51
3. Fredrik Björk, IK Rex – 40.30
4. Magnus Svensson, Turebergs IF – 40.30
5. Robert Foss, Fet IL – 50.29
6. Joel Österlund – från klarhet till klarhet

Både Pontus och Magnus har topp 250-placeringar på Vasaloppet de sista åren. Fredrik har varit topp 500 flera gånger.

img_0136

Pontus – champ

img_0148

Magnus, jag, Robert och Fredrik

Nu fick jag den genomkörare jag hade hoppats på förra helgen. Kramp i musklerna runt revbenen (på baksidan) och ordentligt hög ”överfart”. Förhoppningsvis kommer kroppen svara bra på detta och den lokala kapaciteten (musklerna) kommer snart ikapp den centrala (hjärtat) efter all älglöpning som blivit gjord.

Det är fortfarande evigheter kvar till Vasaloppet. Jag känner att jag är där jag borde vara. Där jag kunnat vara.

Känner inget i halsen idag heller, vilket känns jäkligt skönt och befriande.

Totalt sett en fantastisk dag i Bålsta. Precis så som idrott borde vara. Spontant. Roligt. Jobbigt. Kamratskap. Och gratis (80kr i spåravgift). Synd att inte fler dök upp..

 

Lämna en kommentar