Land o rike

Ja, nu var det ett tag sen sist igen.

Torsdagen förra veckan tog jag ledigt helt och hållet. Sprang en dryg halvtimme tröskellöpning i skog och på stig på förmiddagen och därefter for vi mot Gävle.

Staden bubblade och överallt syntes matchtröjor. Guldchans för Brynäs mot HV71 i SHL.

Istället för guldfest, fick man snällt gå hem med svansen mellan benen runt midnatt. Sov i Pontus Nordström’s (Östervåla) lägenhet – som han så snällt lånade ut till en indian.

Hann bara hem lite snabbt på fredagen innan minibussen gick mot Göteborg. Det var dags för Tiomila. Orienteringsstafett. Eller budkavle, som man sa förr. Vet man inte vad en budkavle är, kan man läsa här.

Första gången Tiomila arrangerades, 1945, löd budet:

”Från Uplands gamla konungahögar, med minnen av ursvensk bedrift, bär jag bud till Stockholmslänets hövding om frejdigt mod och stark idrottslig kampvilja”.

Notera stavningen med ett ”p”. Idag är ju budkavlen man hade runt halsen, utbytt mot elektroniskt chip, som bärs på fingret. Men än idag, får sistasträckslöparen en budkavle vid målgång.

Det blev två nätter på Prioritet Serneke Arena, där vi bodde på hotell. Sista natten blev det inte många timmars sömn – starten gick 21 och målgången runt 08.00. Jag vaknade flera gånger under natten och kollade via live-resultat hur vi låg till. Jag skulle springa sistasträckan och var beredd att gå upp klockan 05.00. Tuff terräng gjorde dock att fältet blev otroligt utspritt detta år – och jag kunde halvsova ända till 06.30. Värre var det för Glenn, som jag bodde med – han sov inget alls han. Åkte från hotellet klockan 01.00 och sprang sedan ”långa natten” (17km nattorientering- fågelvägen) på 3h 20min, innan han fick somna – vid 07.30-tiden på morgonen. Det var minusgrader när han sprang och sportdrycken på vätskekontrollerna hade en tunnare ishinna. Respekt.

Jag dunkade runt min sträcka (15.5km) på 2h 28min. Krampkänningar. Nöjd. Laget blev 118 av dryga 300 st. Något som får anses som uppseendeväckande bra, med tanke på laguppställningen. Ni kan se hur jag sprang via denna fantastiska sida, dit man kan ladda upp GPS-filen från pulsklockan: https://www.livelox.com/Viewer/Tiomila-i-Goteborg-Partille-10Milakavlen/H10?classId=69902

Intersportbutiken i anslutning till Skidome hade utförsäljning av Speedmax, Carbonlite och Redline. Jag återvände till Ankarstaden med fyra par Fischer-skidor, till mig själv och andra.

Valborgsfirandet skedde i egen regi i soffan. Sliten.

Måndag lurades jag ut på rullskidor. Kom till träningen med två högerpjäxor, tappade bort plånboken och låste ut mig själv. Tiomila-bakis – minst sagt. 70 min rullskidor blev det åtminstone.

Tisdagen jobbade jag ”hemifrån” pga. ”jetlag”. Mot kvällen sprang vi orientering. Jag uträttade inga underverk. Hjärnan och musklerna fick ingen kontakt.

Igår, onsdag, nyttjade jag det fina vädret och åkte rullskidor med min ingifta morbror Ted och Tomas Persson, mellan Roslagsbro- och Estuna kyrka. Hembygden:

img_1212

Ungefär 70min med inslag av ryck och fartökningar. Kände mig faktiskt riktigt stark. Kanske bättre än på hela vintern. Smärtan i luftrören verkar närmast helt ha upphört – äntligen. Det tog bara tre månader.

Idag blev det först tapetserat ute på Ljusterö:


Därefter blev det orientering igen. Provlöpning av banor. Vi ska nämligen arrangera tävlingar både på lördag och söndag. Roslagshelg.

 

Jag försökte trycka på i perioder, så någon variant av ”gubbtempo”, får väl kategorisera passet. Ungefär 90min.

Sprang i shorts, och kan till viss del förstå varför heltäckande klädsel är ett krav vid tävling i orientering (för att inte sprida sjukdomar via blod på buskar, mm.):

img_1222

På mitt vänstra lår ser ni också ärret från när jag var runt 16 år. Det sjukaste såret jag sett någon gång. Jag sprang en orienteringsträning, kom i mål, kände att det värkte, drog ner byxorna – och hela låret var helt uppfläkt. Man såg fettkulorna och hur pulsen dunkade. Riktigt vidrigt var det.

Varför var jag i så bra form igår på rullskidorna?

April månad är överstökad. Månen har bjudit på lite av varje:
23h 25min
(1h snustempo)
3st. stavgångintervaller
1st. elghufsintervaller
4st. löpintervaller
1st. löptävling
1st. skidtävling
1st. orienteringstävling

(April 2016:
15h 10min
5st intervallpass
1st löptävling)

Totalt blir det 11st. högintensiva pass. Någon slags rekord.

Men märkte både igår och idag – pulsen går inte upp så lätt. Tjock och glad – men bra form.

Nu tar vi oss genom morgondagen och sen blir det gratisjobb hela helgen.

Perfekt.

Skogsvindsackord:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s