Blandar och ger

Mycket vatten ska rinna under broarna. Sår som ska läka och bli till ärr. Mindre ömma, men synliga. För alltid. Erfarenheter att lägga till bagaget. Till vågskålen.

Efter mitt förra inlägg, så är det flera som blivit upprörda över den gärningsmannaprofil som blev återgiven på bloggen.

Det är väl bara ytterligare ett tecken på var fokus ligger i en värld, där barn dör av svält i Afrika och USA fortsätter att stötta rebeller och IS i Syrien.

Under kvällen har jag varit på styrelsemöte för BRF Gärdet, där jag bor. ”Någon” måste ju ta ansvar och se till att saker och ting blir gjorda, merparten i kvarteret är gamla och inte kapabla för dito. Lotten faller således på mig.

Föregående blogg då. Det som verkar uppröra är beskrivningen: ”Han pratade inte svenska och var svart som natten”

Har man svårt för bildlig skrift och inte förstått jargongen på bloggen, så måste man inse att det lika gärna kunnat stå:

-Morotsrorange hår (som Robert Foss – om han nu haft hår)
-Likblek (som Magnus Erstad, en aprildag i Santa Barbara)
-Chockladbrun (som Rihanna)

Det är bara några exempel. Sist det var ramaskri, var ju när Luleå-tränaren sa ”arg, så jag kan mörda”. Vem har inte sagt så? Negerbollen hade en gång i tiden ingen laddning. Det har kanske längre tid för den gamla hunden att sitta?

Språkbruket kanske inte alltid kan försvaras som korrekt – men, jag måste ändå ställa mig frågande: vad är OK, och vad är inte? Det måste finnas gränser för hur nervösa vi ska behöva vara, för att säga fel.

Istället börjar det plötsligt handla om… värderingar?

Vad fan har det med värderingar att göra? Speciellt: vad har det med MINA värderingar att göra? Mina värderingar, har väl bara jag koll på? Dem behöver ingen sätta etiketter på.

Någonstans, någon gång, måste man ta beslutet att stå upp för sig själv och det man tror på.

Här kommer i alla fall en bild från när jag firade jul, 2014:

1974243_10154976537055704_2508750771015693163_o.jpg
Micke, Yousef och morsan

Morsan och Micke (morsans sambo) är alltid med som stötestenar  på tävlingarna, genom att langa dricka.

Yousef då. Honom lärde de känna när släkten samlade ihop kläder, som lämnades på flyktingförläggningen. Andra flyktingfamiljer fick även komma hem till dem för att laga middag tillsammans och liknande. Hon är väldigt engagerad min morsa och det ska hon ha enorm respekt för. Kanske för mycket engagerad. Hon jobbar inom liknande områden idag, med placering av unga.

Yousef kom sedan att bo hos morsan och Micke under ett par år. Han är från Afghanistan och sökte asyl. Inget ensamkommande barn – han var väl runt 35-45, beroende på vem som frågade.

Han var med när vi firade födelsedagar, jul och på midsommar var han med min familj, mig och mina polare. Vi drack öl, Fireball och han rökte som en borstbindare medans vi andra snusade.

Vi hade alltid trevligt tillsammans och han var väldigt ödmjuk och givmild med det han hade – även om det blev självklart att vi andra gav mer. Värderingar. 

Också på David Holmström Måleri har han varit verksam (men det kan vi tala tyst om).

Det hela var ett väl fungerande integrationsprojekt. Så som det borde vara.

Men faktum är, att precis som i denna artikel, så var det olika papper som gällde – beroende på vem som frågade.

Han fick efter en tid avslag på sin asylansökan. Då dök det plötsligt upp papper om ett medborgarskap i Grekland – för att kunna stanna i Sverige som EU-medborgare. Under tiden, så levde han på diverse svartjobb (under radarn). Plattsättning.

Med jämna mellanrum blev han tvungen att resa till Grekland en tid, för att sedan återvända ytterligare tre månader.

Sist jag hörde något om honom, så bodde han i Köpenhamn och försörjde sig med svartarbete. Morsan och Micke har till och med varit där och hälsat på honom. Om de rökte grönt, får ni fråga dem om..

img_3606img_1166img_1167

Jag är så vanvettigt trött på att höra snack om värderingar. Åsikter må vara vackra i vissa sammanhang. Men åsikter utan handling, förblir luft.

Vad gör du själv för ökad integration..?

Förutom skattsedeln. Skattsedeln är som AXA Sports Club.

Fotnot: Ingen träning idag. Brynäsmatch imorgon. Göteborg och 10-mila i helgen.

3 reaktioner på ”Blandar och ger

 1. Håkan

  Jag gillar din blogg David! Du har många sunda åsikter som jag delar och några som jag tycker är helt befängda 🙂
  Din slutsats ”Men åsikter utan handling, förblir luft.” delar jag oavsett om det gäller politik, idrott, miljö, skola, whatever. Handling är underskattat!

  Gilla

 2. Mike

  Det finns många strutsar där ute David är inte så mycket att bry sig om , jag har under lång tid arbetat med flyktingar , ensamkommande barn där majoriteten har varit barn.Men sen hade vi dom som var klart över 18 år och sökte som barn bara för att det var då nästan 100% säkert att man fick stanna. Om man påpekade detta så fick man tyckarna på sig, för det var ju inte korrekt att påpeka fakta.
  Har även hjälpt flyktingar som har velat stanna här och har varit i behov av det med att gömma dom och det står jag för. När jag hjälpte till på Bergby kursgård så träffade jag en del som inte hade något här att göra dom var rent kriminella, en del hade slagits med IS i Syrien och ville gömma sig här! Sa man som det var så blev man kallad rasist av tyckarna!, Så för mig är det advekat att du har gett en korrekt beskrivning av den som sparkade ner dig. Sanningen står sig alltid.
  Micke👍🎿
  Ps detta är mina egna tankar.

  Gilla

 3. Johan

  Jag håller med både dig (Micke) och David i mångt och mycket, men…. även fast syftet med ”gärningsmannaprofilen” var ett annat så tror inte jag att den gör någon nytta och för Sverige framåt. De som drabbas av detta är ju framförallt de skötsamma flyktingarna, era vänner, som misstänkliggörs och föraktas för det ena och det andra. Självklart inte av er, men av de som inte förstår bättre…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s