Nollställd (bättre förr)

Omprogrammerad.

Det gick stumt i helgen. Inte mjölksyra. Först fyllde min kompis ”Stålmannen” år i fredags, så jag var ut och käkade middag med honom och hans familj på Södermalm. Under uppväxten sågs vi enbart på somrarna, eftersom de hade sommarställe i huset bredvid där jag bodde. De bodde i Stockholm. Jag på ”landet”. Hans morfar och min farfar var kompisar sedan barnsben och växte upp i samma by – Väsby (väster om kyrkan).

Därefter spelade vi TV-spel, drack folköl och lyssnade på Thåström – långt in på småtimmarna. Jag sov på soffan. Ni som följer mig på Instagram har säkert sett detta redan.

Vi kollade på Holmenkollens 5-mil på projektor och bärsade vidare i väntan på andra äventyr. Checkade in på ett hotell i Vasastan innan jag begav mig till Kristineberg för 30-årsfest. Petter Kråkben (min klubbkompis) blev enligt födelseattesten vuxen. Märkligt.

Rundpingis var det mest träningslika jag åstadkom. Innan bastun. Jävligt trevlig kväll. Så pass trevlig att jag inte förmådde ta en enda bild. Vilket hör till ovanligheterna nu för tiden. Vinglade från tuben till hotellet.

Hade vissa planer att jobba på söndagen, men de fick jag ställa in i samband med utcheckning, då det var fysiskt omöjligt att köra bil. Inte olagligt – utan omöjligt. Jag tog istället taxi tillbaka till Stålmannen och Bastugatan på Södermalm. Där möttes man av en sjuhelvetes syn:

img_0752

Klockan 8 hade de gått och lagt sig. Jag lyckades, efter protester, få på damernas 3-mil på TV:n.

img_0759

img_0754

Rikard’s, längst till höger, fars morfar, hette Sigfrid Mattsson. Han vann Vasaloppet 1952. Vissa saker går inte i arv.

Stålmannen själv kom ut ur garderoben och erkände att han inte pantar särskilt ofta:

img_0747

Förhoppningen var att få en lugn kväll inför arbetsveckan, men var inte enkelt i sällskapet. Sällskap långt från idrottens vardag. Datormänniskor. Nutidens punkare. Fast mer välbärgade. Fria arbetstider och en anti-mentalitet mot de invanda strukturerna. 7-16 – vad är det? Arbetar lite efter den mentaliteten själv. Stämpelklocka och arbetstider från industrialismens tidiga 1900-tal, känns inte rätt – varken för resultat eller livsglädje.

Intressant folk är de i alla fall. Fruktansvärt duktiga på det de gör – men väldigt olik en själv. Andra intressen. Vilket också känns befriande efter en vinter med mycket fokus på skidåkningen.

Klockan 19 söndagkvällen såg det fortfarande ut såhär:

Vid 01.00 började äntligen festligheterna klinga av, så man kunde somna in för ytterligare en arbetsvecka.

Måndagen avlöpte i Täby, medans tisdagens och dagens förvärvsarbetande skedde i Märsta. Robert Carlsson – tidernas bästa CCC1000-deltagare (176:a), tillika fd. motocross-proffset, bygger kåk.

img_0767

Har inte gått på liknande ytor med spackelspaden på ungefär ett år, så träningsvärken är brutal. Ledbruten. Inte van med riktigt kneg.

Idag blev jag så ”äntligen” förkyld. Vaknade under natten – frös och var öm i gommen. Vi får se vart det leder. Men om det äntligen kan bryta ut något, så vore det välkommen. Nu vill jag mest bara känna mig kärnfrisk och jobba vidare.

Har nämligen, dagen till ära, anmält mig själv och farsan till Vasaloppet 2018.

lucky-13-tattoo-kavos-logo

För oss båda blir det 13:e Vasaloppet. Farsan hade genomfört sitt sista Vasalopp 1997 (nionde). När jag så började åka 2006, så skulle han naturligtvis börja han med. Kom igång ganska skapligt med träningen och seedade sig till led3 – om jag inte mins fel. Kom inte till start varken 2006 eller 2007 pga. sjukdom. Sen gav han fan i att träna tills det var dags för Vasaloppet 2015.

Då skulle jag plötsligt göra mitt 10:e. Det kunde han inte leva med. Att jag skulle ha gjort ett mer än honom. Så sedan dess har han åkt varje år, också han. Idogt har han deltagit på varje träning med Norrtälje XC – såväl rullskidor som älglöpning.

Han blev sjuk under jul och januari, samtidigt som han vakade över farfar (som senare passerade) och missade mycket träning. Blev 3016:e i år.

Nästa år H60 och yngst i klassen. Tid för hårdsatsning. Blir spännande. Skulle gärna hjälpt till med mer än vallning – men gammaldags syn på att äldst vet bäst, gör dock att samarbetet går något i stöpet. Finns dock något vackert i också det. Tycker jag.

Min farsa är målare. Precis som farfar var. Och de två generationerna innan det – om det undgått någon. Karl och Viktor. Finns något vackert i också det. Tycker jag.

Så som det alltid varit-konceptet. Farmor, som också hon blivit lite virrig det sista året (93år), frågade i höstas (när farfar fyllde 95): vad var det du jobbade med nu igen? Målare, svarade jag. Nästan så en tår kunde skymtas i ögat, när hon stolt förstod att yrket fortfarande går i arv. Farmor som i hela sitt liv varit hemmafru och haft gammelfarfar Karl i kammaren på nedervåningen, till hans död – 1977.

Detta är bara anekdoter från en knegares upplevelser på landsbygdens Sverige. Långt från könsroller och politisk korrekthet. Värderingar man inte rubbar på i första stund.

Jag kan glatt erkänna att jag har full förståelse för att amerikaner fortfarande värnar om rätten att bära vapen. Snarare har jag svårt att förstå de, som inte förstår det.

1890 föddes min gammelfarfar, Karl.

Vilda västern (USA):
Billy the Kid – död 1881
Sitting Bull – död 1890
Crazy Horse – död 1877
Bröderna Daltons sista rån – 1892
Buffalo Bill – död 1917
Slaget vid Little Big Horn – 1876

Donald Trump, till exempel, är född 1946. Man kan väl ungefär begripa, vilka sorters värderingar som rådde på den tiden. Jag kan åtminstone det.

När vi ändå vidrör ämnet känsliga ämnen. Då kan jag fortsätta sticka fram hakan.

Stackars, stackars, Petter Lasu Nilsson. Tränaren i Luleå Hockey, som tydligen visade för mycket känslor:

http://www.sportbibeln.se/hockey/tv-har-tappar-luleatranaren-det-helt-skulle-kunna-morda/#conversion-1152527908

Politisk korrekthet, trodde jag hörde till politiken – och den mediala bevakningen av den samma. Men den finns tydligen i överflöd också inom idrottens värld.

Det är inte lite spott och spä som han fått utleda i rikstäckande media, de sista dygnen. Varför?

Hur många har inte någon gång sagt: jag är så jävla arg att jag kan klappa ihjäl någon jävel? Jag har säkert sagt det ett hundratal gånger genom åren. Jag skäms inte ens för det.

Hur många har inte stått på läktaren eller suttit framför TV:n och klagat på domaren?

Är det dialektalt? Eller vad fan är fel? Är jag verkligen så socialt missanpassad? Skicka i så fall boten till mig. Jag kan betala den. Med glädje. 

Idrott är inte politik. Och det är därför jag älskar idrott. Engagerar mig i den. En frizon. Befriande.

Varför ens göra intervjuer – om vissa åsikter, kommentarer eller uttalanden inte är tillåtna? Det är för mig helt sjukt.

För mig är han, och kommer alltid vara, en legend. Bra jobbat. Mer sånt.

Ämnet Paolo Roberto och tuttarna kommer jag inte vidröra, mer än att jag bara skriver: Vad ända in i helvete är det som händer i den värld jag lever i? Den dagen som män inte attraheras av kvinnors bröst, så lovar jag heligt att jag kommer omvärdera. Men tills dess, så ser jag det hela som en förutsättning för den mänskliga rasens fortlevnad. Och alla som tycker annorlunda kommer jag anse vara feministiska svin. Kvinnogrisar.

Från val till smal-projektets
misslyckade historia:

992400_10153148602360704_941146682_n (1)
Försök #1 – 2013
10172830_10154018805375704_6859679757413932021_n
Försök #2 – 2014
11986327_10156042238015704_2492377699782088662_n (2)
Försök #3 – 2015
13923743_10157273919595704_81490663546065709_o
Försök #4 – 2016

Något spretigt inlägg totalt sett. Men nu ser vi framåt.

Hur jävla svårt ska det egentligen vara att få göra comeback på allvar?

”Fortsätt när de lynchat sista hoppet
Fortsätt när allt du levt för räknats ut som ett skämt
Där under träden, bakom stängslet
Finns en stig för dig, fortsätt
När du blir gammal
Och när du somnar
Med det sista de sa i din dörr:
David, du var bättre förr”

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s