Stiglöpning

Idag var det skogslöpning som var planen. Länge funderade jag på att springa Järla IF OK:s orienteringstävling, för att få lite vana med karta och kompass inför 10-mila om två veckor. Har inte hållit i varken karta eller kompass sedan 25-manna i oktober. Problematiken var att jag samtidigt var tvungen att springa länge idag, med tanke på maran. Hade inte heller någon vidare lust att passa några tider, så det fick bli ett distanspass utan karta. Återkommer till detta.

Igår kunde vi göra bokslut även för april månad, så de första sju månaderna av från val till smal-projekt, såg alltså ut som följer:

Oktober:
20h 15min (7h snustempo)
7 st. intervallpass
1 st. tävling (orientering)

November:
20h 45min
6 st. intervallpass
0 st. tävlingar

December:
37h 30min (3h 30min snustempo)
2 st. intervallpass
0 st. tävlingar

Januari:
31h 30min (14h 15min snustempo)
1 st. intervallpass
3 st. tävlingar

Februari:
34h 45min (7h 45min snustempo)
0 st. intervallpass
3 st. tävlingar

Mars:
10h
1st. intervallpass
1st. skidtävling (Vasaloppet)
13st. sjukdagar

April:
15h 10min
5st intervallpass
1st löptävling

Tycker jag tränat precis så ofta jag kunnat eller velat under hela april månad. I princip hela tillvaron har baserats och anpassats (efter rimliga proportioner) efter träningen. Och så landar kalaset på drygt 15h. Alltså för hela månaden. Man tror ju nästan man menar en vecka först…

Det är en jäkla skillnad vad för typ av träning man bedriver, hur många timmar man pallar med. I april har det blivit 100% löpning. Hade tänkt börja åka lite rullskidor i slutet av månaden för att kunna öka på träningsvolymen och bränna lite mer kalorier – men vädret var så pass bedrövligt att jag inte hade alls lust med det. Och egentligen tror jag det varit smart, för jag haft mycket mer överskott när det väl kommit till löppassen. Jag har i princip kunnat leverera exakt det jag velat på alla pass. Och det är det viktigaste!

Kommande månad, maj, ska jag dock sporadiskt plocka fram rullskidorna när tillfälle ges och solen skiner!

Igår kväll blev jag hembjuden till Espen W & Josefin på middag. Öl och vin serverades och inmundigades helt ogenerat, men jag skippade riset till huvudrätten eftersom jag ”deffar”. Vilken jävla logik egentligen..

image
Espen hade bryggt eget öl. Förutom de vackra gamla flaskorna så får smaken fem fyllor av fem. Snyggt jobbat!

Träningsmånaden startade idag. Med stumma vader efter gårdagens hårdare intervaller haltade jag lite lätt iväg tillsammans med Lill-Micke Svensson (som också ska springa maran) och Caroline, från Ågesta Friluftsgård.

Det lossnade ganska snabbt efter vi kom in på blöta och leriga skogsstigar och det hela kändes spännande – tills jag trampade rejält snett efter redan en kvarts löpning. Därefter fick jag kämpa med en smärtande fot under resterande del av passet:

Detta bildspel kräver JavaScript.


Ganska ordentligt haltande var jag tillbaka vid bilen efter 2h och 25minuter. Förutom foten så började vaderna dra ihop sig riktigt rejält med en timme kvar av passet.

Sträcka: 16,78km

Medelpuls: 65%
Medeltempo: 8.39/km

Efteråt fortsatte vi deffen på Max:

image

Jag valde Ramlösa istället för läsk och skippade dip-såsen. Alltid något.

Ännu ett mycket väl genomfört träningspass. Alla veckans pass avklarade precis enligt plan. Det känns bättre och bättre. Stundtals känner jag mig nästan stark. Otroligt att jag kan springa två dagar i rad nu – utan större problem.

Efter att vi smällt i oss hamburgarna så passade jag på att väga mig när jag kom hem. 83,7kg. Det är såklart nytränad, men ändå två kilo mindre än sist jag vägde mig. Inte konstigt det börjar kännas lättare i steget!

Det stora orosmomentet är nu min stukade fot. Det är tur jag planerat vila de kommande dagarna. Benen behöver det för att absorbera helgens drabbningar. Eventuellt ända tills på torsdag, då jag tänker springa Ottarsloppet. 22km. Blir en riktigt bra genomkörare. Först var tanken att utnyttja detta som seedning till Sthlm Marathon också – men tydligen är gränsen för startgrupp C, 1.27 på halvmarathon. 4.07/km. Det är alldeles för tufft för mig. Motsvarande gräns för hela sträckan är 3.26 – jag känner inte riktigt att de två tiderna är jämförbara med varandra, ärligt talat. Men så är det…

I samband med Ottarsloppet arrangeras skidpropaganda i form av skidsprint över 70m på sparad snö från vintern. Blev uppringd av Pär Ohlström (IK Rex, arrangörsklubben) som ville ha med mig – och det är väl klart man kan vara med på det! Blir säkert skoj!

Förhoppningsvis får jag med mig några fler från den rödvita armén upp till skogarna i Vendel!

Pass #14 av 25 är överstökat. Knappt fem veckor kvar till start. Jag ligger faktiskt nästan lite för schemat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s