Tiden sätter sina spår?

Vem minns inte Jelena Välbe?

Starkast minns jag henne från VM i Trondheim 1997, då jag dels var tillräckligt gammal för att minnas, dels för hon vann guld på alla distanser under mästerskapet (stafetten inkluderad), något hon är ensam om.

Mika Myllylä, som var min allra största barndomsidol, vann alla guld utom jakstarten (och stafetten) under VM i Ramsau 1999. I jaktstarten blev han tvåa efter att ha fått spurtstryk av Thomas Alsgaard. Alla dessa lopp hade jag inspelat på VHS som liten grabb. De nöttes flitigt.

Vladimir Smirnov vann alla distanser (stafetten exkluderad) utom 5-milen, där han tog brons, i Thunder Bay-VM 1995.

Vann gjorde Silvio Fauner, från Italien. En fruktad fristilsåkare. Året innan knäppte han norrmännen på näsan genom att spurtslå Björn Dählie, i stafetten på OS i Lillehammer. Dählie åkte aldrig mer en sistasträcka.

Jelena Välbe är en av de allra största skidåkare som funnits. Hon stod för en helt makalös resultatrad i den totala världscupen:

1989: 1:a

images
Jelena med sin karaktäristiska, rosa mössa.

1990: 2:a
1991: 1:a
1992: 1:a
1993: 2:a
1994: 3:a
1995: 1:a
1996: 1:a
1997: 2:a

Hon är född 1968 och avslutade karriären efter OS i Nagano, 1998. 30 år gammal. Där tog hon guld i stafetten med det ryska laget. Idag, någon form av chef för det ryska landslaget, ser det annorlunda ut:

5813701_2149003.jpg

image

1972 föddes Anders Aukland. Fyra år yngre, alltså. Här är en bild på Anders från helgen och Birkebeinerrennet, från Anders eget Instragram-konto:

Han fyller 44 år i år. Ligger 5:a totalt i Visma Ski Classics med en deltävling kvar:

classics

Beroende på vad man vill här i livet, så har jag med andra ord alltså närmare 20 år på mig att uppfylla mina drömmars mål i Vasaloppsspåret!

Fotnot. Mika Myllylä är tyvärr inte längre med oss. Han gick bort tragiskt i sviterna från dopingskandalen som ägdre rum under och efter Lahti-VM 2001, där Per Elofsson tog dubbla guldmedaljer och Mathias Fredriksson blev tvåa på 15km klassiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s