Laddar för Knutby

Om det kändes bedrövligt i går, så känns det väl något snarlika idag. Kunde inte vakna i morse. Och när jag väl gjorde det så var snarkmaskinen avstängd. Hur eller varför, har jag ingen aning om. Småont i halsen, lätt frossa, huvudvärk och ont i kroppen samt en fruktansvärd trötthet. Ont i halsen får jag dock av snarkningarna (ljudet som uppstår i svalget) när jag inte sover med maskinen. Dessa symptom behöver nödvändigtvis inte betyda att jag är sjuk. Även om risken att det blir så, är överhängande.

Jag kom i alla fall upp till sist. Åkte till till Täby Konstsnöspår för att stötta Carro som skulle åka Tjejskidan. Vallat hennes skidor hade jag gjort sedan tidigare. Fästet bestod av tejp (som jag värmt in med vallajärnet) täckt med burk. Det fungerade mycket bra och hon levererade ett topp-lopp! Snyggt. Resultat.

Kristina Roberto vann, precis som förra helgen i Roslagsloppet. Hon är en maskin!

Trött, hungrig och frusen åkte jag därifrån. Sämsta tänkbara uppladdning för morgondagen.

Jag har åkt skidtävling ett flertal gånger i Knutby tidigare. Förutom i ungdomsåren – DM 2005 (H18) och 2009 (H21). Hittar inga resultatlistor på internet från 2005. Då skid-Sverige hunnit byta datorsystem från Klubben Online till Idrott Online har det nog försvunnit en del resultat på vägen. 2009 såg det ut så här. Jag gjorde ett OK lopp, men blev pissad på – av fysmonstret Janne Mattsson (som vi saknar i skidspåren).

Båda gångerna körde jag ovallat och stakade. Dessa gånger var det dock 15km som gällde på Knutbys relativt kuperade bana. Inga längre backar, men de som finns är branta. Saxningsbranta. På den här tiden tyckte folk att man var relativt dum i huvudet, om man stakade på ovallade skidor.

Nu är det alltså 3-mil som gäller. Därför är det mer oklart hur man ska agera i resonemanget denna gång. Bristen på kondition och form, gör nog att ovallat väger tungt ändå, eftersom jag bara kommer bli stum om jag ska använda benen. Lite fäste för att kunna saxa bättre, är alternativet. Jag får se hur jag känner mig.

Första gången jag kan minnas att jag körde ovallat på en tävling var Kortvasan 2004. Den gången bodde jag med Linus Mood och hans farsa, i deras stuga i Bonäs – utanför Mora. Där har vi varit på träningsläger många gånger, jag och Linus. Genom åren har vi rest land och rike runt på orientering, skidor, skidorientering, rullskidor, MTB med mera…

brons
Jonas Henningsson, jag och Linus Mood knep en överraskande brons-bläcka på stafett-DM 2012 i Häverödal. Linus åkte skejtsträckan (tredje).

De Roslagsbro-åkare som ställer upp i morgon förutom jag, är:
H21
Linus Mood
Ronny Larsson
Magnus Boman
(Min gode gamle vän Glenn gör också en intressant start, fast inte för Roslagsbro (ännu))
H45
Thomas Skogh
Kent Persson
H55
Martti Mustonen

Jag tror vi kan ha en hyfsad chans på lag-guldet imorgon (totaltiden av de tre bästa från varje klubb). Internt blir det hela en kamp mellan Thomas och Ronny. Mitt mål är att vara mindre än en (1) minut per mil långsammare än dem. Då är jag riktigt nöjd. Förhoppningsvis blir det en spännande kamp mellan mig och Linus, vem som går in som tredje gubbe i laget.

Frågan är i vilken åldersklass vi hittar morgondagens snabbaste åkare. H35 och H45-klassen bjuder på många duktiga åkare! Ola Warrén, Magnus Svensson, Leif Eklund, Thomas Gustafsson för att nämna några – utöver Ronny och Thomas…

Hyfsad medaljchans för mig i H21-klassen, om man tittar i startlistan, vilket känns tråkigt. Precis som i Roslagsloppet (DM 50km) ekar startlistan tom från uppländska åkare. Är det verkligen så jävla dåligt med folk som åker skidor i Uppland just nu?

En del duktiga namn saknas på tävlingarna, och det känns inte roligt. Om det arrangeras DM tycker jag det hör till god sed att dyka upp och köra. Långlopp finns det ett obegränsat antal av hela vintern, så detta är inget man bör prioritera. Dessutom – om inte de tävlingsåkare som finns dyker upp – vad ska då hända med dessa tävlingar?

Förr i världen var januari en månad då man ägnade sig åt korta lopp, för att få fart och hålla konditionen på en bra nivå. Numera råder långlopps-psykos och folk åker långlopp nästan varje helg från nyår. Hur ska man då kunna leverera på Vasaloppet? Det är för mig obegripligt. Hur i helvete behåller man formen under så lång tid? Inom löpning brukar man säga att kroppen tål 2-3 maratonlopp under en säsong. Detta bör rimligen gälla även inom skidor.

2008 åkte jag tre tävlingar på hela vintern inför Vasaloppet (bodde i Oslo den vintern):

Stenfjellrunden
i Norge (klicka på länken för resultat)
Vi var på läger i Nordseter för att fira att Espen Weltzien fyllde 19 år och hade krökat dagen innan. Jag och världsklassorienteraren Björn Ekeberg (som jag tränade mycket med den vintern) förde en kamp, som jag till sist gick segrande ur. Förmodligen det jobbigaste seedningslopp jag någonsin åkt (banprofil). Jag var så stum att jag var tvungen att gå – innan det bar iväg nedför, minns jag! Så här sju år efteråt, undrar jag hur vi ens kunde köra till tävlingen vid 07.00 på morgonen?

Orsa Grönklitt Ski Marathon (klicka på länken för resultat)
Första gången jag seedade mig till elitledet. Påväg tillbaka till Oslo gick det väl aningen fort och resulterade i 9.000 NOK i fortkörningsböter.

Skinnarloppet i Malung (klicka på länken för resultat)
Ännu ett kuperat seedningslopp. Jag gjorde väl ett OK race (slog Rickard Tynell) men inte mer.

Istället körde jag en hel del egna ”testlopp” och kunde fokusera på att träna. Framförallt träna bra. Och smart. Samla energi och fokusera. Jag blev 149:a på Vasaloppet 2008. Det passade mig. Lite samma logik som Johan Olsson haft de sista åren. Leverera när leverans krävs. I övrigt skiter man i det.

En vi glädjande nog hittar i startlistan är Mandus Andersson, IK REX, som blev distriktsmästare i H21 på Roslagsloppet. Han är mannen att slå imorgon! Inte heller han är en man av många träningstimmar. Kolla in hans blogg!

Skidorna vallade jag igår. Nu ska jag kolhydratsladda med folköl…

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s