Där satt den

5k löptest. Ni som hängt med, vet ju att jag haft det i bakhuvudet ett tag.

Ett par minusgrader och strålande solsken ute. Inspirerande väder. Jag snörade på mig mina nya DS Racer och joggade iväg. Hade av outgrundlig anledning ont i högerfoten idag (vristen), vilket hämmade mig en aning. Tänkte dock mest på det under uppvärmningen. Uppvärmningen som blev ca 10 minuter lugn jogging och gång.

Tanken var alltså att hålla 4.37min/km – min tilltänkta marathonfart till våren. För att känna på och analysera om det är rimligt. Jag hade dock fel inställning på klockan – den visade snittfart under hela passet – istället för aktuell fart. Vilket gjorde det hela svårkontrollerat, och jag bestämde mig istället för att bara löpa kontrollerat under mjölksyratröskeln – för att se farten efteråt.

Underlaget var mestadels grusväg. I princip helt flackt. Jag löpte 3k åt ena hållet, för att vända tillbaka 2k. Vände på 4.18 i snitt, och slutade på 4.21 min/km.

Pulsen steg sakta men säkert, och snittet landade på 186 slag/minut (90%). Maxpulsen 196 (95%). Vilket är en ny toppnotering för året. Det märks att jag är otroligt ovan att hålla ”tävlingstempo” under en längre tid. Det känns obekvämt att flåsa på dessa nivåer, och musklerna tappar spänsten snabbt. Ett mentalt krig, för att inte ge upp!

Jag har aldrig varit någon vass löpare. Som bäst har jag väl kunnat hålla ungefär 3.40min/km-fart på ett liknande test. Vilket gör det lite svårt att omsätta detta till ett marathon. Jag vet dock att jag är duktig på att ta ut mig och plåga mig själv. Under lång tid. Den högsta snittpuls jag haft på ett skid-marathon är 93% och Vasaloppet har jag snittat 87%.

Vad är en rimlig snittpuls för ett marathon? Någon som vet?

Dagens 4.21-tempo innebär iaf ca 3h 3min 30sek på ett marathon. Då är det dock ytterligare 37,2km att avverka. Känns omänskligt. Men det är dryga sex månader kvar, att utnyttja för långpass.

Det kommer behövas!

5k

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s